Taal: Nederlands
CoronaMelder
Logo CoronaMelder app

Hoe werkt de app?

De app stuurt je een bericht als je enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zo voorkom je dat jij het virus onbewust op anderen overdraagt.

  1. De app ziet via bluetooth of je dicht bij iemand bent geweest die ook de app heeft.
  2. Hoe sterker het signaal, hoe dichterbij je was.
  3. De app werkt zonder je locatie, naam, mailadres, telefoonnummer of andere contactgegevens. De app weet niet wie jij bent, wie de ander is of waar jullie zijn.
  4. Als je in de buurt bent geweest van iemand met het coronavirus en die de app heeft, krijg je later een melding van de app.
  5. Als je zelf het coronavirus krijgt, kun je dit (vrijwillig) in de app laten weten. Dan waarschuwt de app mensen met wie je contact hebt gehad. In deze melding staat alleen wanneer ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Niet wie dit is en waar ze die persoon zijn tegengekomen.
Wanneer krijg ik een melding?

Als je positief getest bent op corona, dan kun je dit vrijwillig aangeven in de app, samen met de GGD. Als een GGD-medewerker je belt met de testuitslag, vraagt deze jou dan ook of je anderen wilt waarschuwen via de app. Als je hiervoor kiest, ziet de ontvanger niet wie je bent of waar er contact is geweest. Over de melding beslis je zelf, het is niet verplicht en gaat niet automatisch.

Wat staat er in de waarschuwing?

In de melding staat hoeveel dagen geleden je dicht bij iemand was die later corona bleek te hebben. Het is niet bekend wie dat was, waar of wanneer precies.

  • Je kunt je na een melding direct laten testen, ook als je geen klachten hebt. Alle informatie hierover staat in de melding die je krijgt vanuit de CoronaMelder-app.
  • Heb je ernstige klachten of zit je in een risicogroep? Bel je huisarts.
Ik ben positief getest op corona, wat nu?

Als je positief getest bent op corona, dan kun je dit vrijwillig aangeven in de app, samen met een medewerker van de GGD. Zo kun je anderen waarschuwen. De ontvanger ziet niet wie je bent of waar er contact is geweest. Over de melding beslis je zelf, het is niet verplicht en gaat niet automatisch.

Download deze video
Uitgeschreven tekst van de video

CoronaMelder - Hoe werkt CoronaMelder?

CoronaMelder, de app waarmee je kunt voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Hoe werkt het? Na het downloaden begint de app met het uitwisselen van codes. CoronaMelder maakt voor elke telefoon codes aan. De code is willekeurig en verandert een paar keer per uur Als je meer dan 15 minuten dicht in de buurt bent van iemand ie ook CoronaMelder heeft wisselen jullie telefoons de code uit via bleutooth. Niet als je bijvoorbeeld snel langs iemand fietst. Wel als je langer bij elkaar in de buurt bent geweest. Zo verzamelt CoronaMelder codes in de app. Codes ouder dan 14 dagen worden automatisch gewist. CoronaMelder heeft zo een lijst met willekeurige codes die de afgelopen 2 weken dicht bij jou in de buurt zijn geweest.

Maar wanneer en hoe krijg je dan een melding? Stel, een week na je uitje blijkt een andere bezoeker - laten we hem Max noemen - corona te hebben.

Samen met de GGD kan Max zijn besmetting melden in de app. Hier staat een speciale GGD sleutel klaar. Max geeft deze sleutel door aan de GGD-medewerker. De GGD-medewerker voert de sleutel in. Nu kan Max met een druk op de knop de lijst met codes activeren. De app-gebruikers die horen bij deze codes - waaronder jij dus! - krijgen daarna een melding. Wat staat er in een melding, en wat moet je dan doen? In de melding staat op welke dag je in de buurt was van iemand die corona blijkt te hebben. Er staat niet wie of waar dat was. Als je een melding krijgt, is er een kans dat je ook bent besmet met corona. In de app lees je wat je kunt doen en of je je moet laten testen. Zo worden nieuwe besmettingen sneller ontdekt. En voorkom je dat het virus zich verder verspreidt. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Meer weten? Kijk op CoronaMelder.nl of bel 0800-1280

Download de CoronaMelder-app: