CoronaMelder
Logo CoronaMelder app

Hoe helpt de app tegen corona?

Nog voordat je je ziek voelt, kun je corona doorgeven aan een ander. Hoe sneller bekend is of iemand corona heeft, hoe beter besmettingen voorkomen kunnen worden. CoronaMelder helpt hierbij.

Download deze video
Uitgeschreven tekst van de video

CoronaMelder - Hoe werkt CoronaMelder?

CoronaMelder, de app waarmee je kunt voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Hoe werkt het? Na het downloaden begint de app met het uitwisselen van codes. CoronaMelder maakt voor elke telefoon codes aan. De code is willekeurig en verandert een paar keer per uur Als je meer dan 15 minuten dicht in de buurt bent van iemand ie ook CoronaMelder heeft wisselen jullie telefoons de code uit via bleutooth. Niet als je bijvoorbeeld snel langs iemand fietst. Wel als je langer bij elkaar in de buurt bent geweest. Zo verzamelt CoronaMelder codes in de app. Codes ouder dan 14 dagen worden automatisch gewist. CoronaMelder heeft zo een lijst met willekeurige codes die de afgelopen 2 weken dicht bij jou in de buurt zijn geweest.

Maar wanneer en hoe krijg je dan een melding? Stel, een week na je uitje blijkt een andere bezoeker - laten we hem Max noemen - corona te hebben.

Samen met de GGD kan Max zijn besmetting melden in de app. Hier staat een speciale GGD sleutel klaar. Max geeft deze sleutel door aan de GGD-medewerker. De GGD-medewerker voert de sleutel in. Nu kan Max met een druk op de knop de lijst met codes activeren. De app-gebruikers die horen bij deze codes - waaronder jij dus! - krijgen daarna een melding. Wat staat er in een melding, en wat moet je dan doen? In de melding staat op welke dag je in de buurt was van iemand die corona blijkt te hebben. Er staat niet wie of waar dat was. Als je een melding krijgt, is er een kans dat je ook bent besmet met corona. In de app lees je wat je kunt doen en of je je moet laten testen. Zo worden nieuwe besmettingen sneller ontdekt. En voorkom je dat het virus zich verder verspreidt. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Meer weten? Kijk op CoronaMelder.nl of bel 0800-1280